Det Hollandske flag (Nederlandenes flag)

Hollands flag siges at være moder til mange andre europæiske flag, da det er et af de ældste flag på vores kontinent. Det kan spores allerede tilbage til det 16. århundrede, hvor et lignende flag blev brugt i Nederlandende, som det lavt liggende område omkring og i Holland kaldes. Du kan læse meget mere om flagets historie, flagdage og flagregler i Holland her på siden.

Køb det Hollandske flag hos vores samarbejdspartner ved at klikke på knappen herunder. Det fås til priser fra kun 79 kr. alt efter størrelse og kvalitet.

Hollands flags historie

Det første flag kan som sagt spores tilbage til slutningen af 15-tallet, man har dokumentation for at flaget er blevet nævnt tilbage i 1572. Der blev det omtalt som prinseflaget, og beskrevet i farverne orange, hvid og blå. I 1579 da Nederlandene erklærede sig uafhængige fra Spanien, blev dette det officielle flag. Ikke særlig mange år efter blev den orange farve skiftet ud med den røde, det er ikke klart hvorfor den blev skiftet ud og der er mange forklaringer, men ingen af dem kan bevises at være rigtige. Siden starten af 1600-tallet har man brugt det flag vi kender fra nutiden, det blev dog først anerkendt officielt i 1796 og blev til Hollands nationalflag i 1937.

Prinseflaget

Hollands flag

Flagregler og -dage

Holland har ligesom vi har i Danmark stor tradition for flagning på bestemte dage, dog er deres regler lidt mere kompliceret. Hvis en af de nedenstående flagdage falder på en søndag eller andre kristne festdage, flager man først dagen efter eller dagen før. Når man flager på royale mærkedage, hejses flaget med en orange vimpel over flaget. Yderligere er der generel flagning og begrænset flagning alt efter hvilken flagdag det er. Begrænset flag betyder at det kun er nogle af de statsejede bygninger der flager.

31. januar – Beatrix af Nederlandenes fødselsdag, begrænset flagning.

27. april – Willem-Alexander af Nederlandenes fødselsdag, begrænset flagning.

30. april – Koninginnedag eller kongedagen er en national flagdag.

4. maj – National mindedag om alle der faldt under 2. verdenskrig.

5. maj – National befrielsesdag.

17. maj – Prinsesse Máximas fødselsdag.

15. august – 2. verdenskrigs officielle afslutning.

3. tirsdag i september – Officiel åbning af det hollandske parlament.

7. december – Prinsesse Catharina-Amalia af Nederlandenes fødselsdag, begrænset flagning.

15. december – Kongerigets dag.