Grønlands flag – Erfalasorput

af | jul 8, 2016 | Flag, Rød, hvid | 0 Kommentarer

Du kan herunder klikke dig videre, alt efter om du ønsker at købe eller downloade Grønlands flag – Erfalasorput. Det er gratis at downloade flag som .PNG filer via vores side, men de må ikke bruges i kommerciel sammenhæng.

Grønlands flag – Erfalasorput

Selvom om Grønland officielt er en del af det Danske kongerige, så har de deres eget flag som de bruger på nationale dage og fødselsdage mm. Flaget er meget unikt selvom de kun består af to farver. Den øverste halvdel af flaget er hvidt og den nederste halvdel af flaget er rødt. I midten er der en cirkel hvor den øverste halvdel er rød og den nederste halvdel er hvid, dvs. modsat baggrundsfarven.

Grønlands flag 60×90 cm

Pris: 74,00 kr.

Grønlands flag 90×150 cm

Pris: 99,00 kr.

Deluxe flag – 6 størrelser

Pris: fra 249,00 kr.

Det Grønlandske flag er et af verdenshistoriens yngste flag. Det blev hejst første gang i år 1985 den 21. juni, som også er Grønlands nationaldag. Dermed er flaget blot 31 år gammelt i skrivende stund. Den sene tilkomst af et Grønlandsk flag skyldes at Grønland ret beset er en del af det danske kogerige. I dag er der stor stolthed om det Grøndlandske flag både blandt indfødte og tilflyttere.

Historien bag Grønlands flag

Der er en sjov historie bag det Grønlandske flag. Det er den grønlandske kunstner Thue Christiansen der har tegnet og designet det Grønlandske flag, men hvordan det blev netop hans udgave af flaget er en mere kompliceret beretning.

I 1973 begyndte de første seriøse forslag om et Grønlandsk flag at komme. Den gang var de første forslag at det skulle være et grønt, hvidt og blåt flag og også at det skulle ligne de øvrige nordiske flag, ved at være et korsflag. I 1974 blev de første forslag til et Grønlandsk flag offentliggjort i en grønlandsk avis, i alt var der 11 forslag hvor af 10 var inspirerede af de klassiske nordiske korsflag. Den stigende efterspørgsel og snak om et Grønlandsk flag gjorde at der i 1980 blev afholdt en konkurrence af det Grønlandske Hjemmestyre. I alt modtog 555 forslag hvor 293 af dem var fra Grønland, men de kunne ikke nå til enighed om hvilket  det skulle være.

Man valgte derfor efterfølgende at henvende sig til en række kunstnere og bad dem komme med deres bud på et flag. I blandt disse bud var også Thue Christiansens flag design, som jo endte med at blive valgt. Der var dog langt fra enighed, da 14 stemte på det rød-hvide flag med cirklen og 11 i landstinget stemte på et korsflag i farverne grøn og hvid. Men alle splittelser om flaget er nu glemt og det Grønlandske folk står samlet under deres flag.

Flagets symbolisme

På trods af flagets simple udseende, rummer det en lang række symboler. Alle symboler i flaget hylder i den grad det flotte grønlandske landskab og den smukke natur. Det er heller ikke bare et flag hvor farverne symbolisere noget også cirklen og opdeling af flaget har sin egen betydning.

Farvernes betydning

Den hvis farve i den øverste halvdel af flaget symbolisere de høje isbjerge og islandskaber, der rejser sig over havets overflade som er symboliseret af den røde farve. Den en perfekt betydning som flagets farver indeholder, da Grønland er kendt for dets indlandsis som er hvis hele året. Farverne er også med til at markere tilknytningen til de skandinaviske lande, da den røde og hvide farve er de samme som i Dannebrogsflaget.

Cirklens betydning

Cirkelen har flere betydninger. Den symbolisere først og fremmest de mange grønlandske fjorde, men den symbolisere også solen der går op over indlandsisen og bringer lys og varme tilbage ved midsommer. Da flaget skulle vælges var det blandt andet cirkel symbolet der skabte stor debat.

Flagets navn – Erfalasorput

Som mange andre flag i verden, er det Grønlandske flag også kendt under et navn som kun bruges på Grønland. Det Grønlandske flags navn er Erfalasorput og betyder “vort flag”. Det er et perfekt tegn på at Grønlænderne er et stolt flag, som er stolte af deres land og nationalitet. Navnet har også været med til at understrege at der absolut ikke er splittede meninger om flaget i vore dage.

Den Grønlandske nationaldag

Grønlands nationaldag er den 21. juni. Deres nationaldag er også en af de største festdage der er på Grønland og det bliver fejret i hver et hjørne og af alle indbyggere, det er i sandhed en folkefest.

Nationaldagen blev valgt og fejret første gang tilbage i 1983, valget af dagen faldt på netop den 21. juni fordi det er årets længste dag. Det skulle være en dag hvor den nationale identitet virkelig kom til livs, og det er det i den grad blevet. De ses gennem fest i nationale dragter og traditionelt, fællessang, dans og ikke mindst viften med flag.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find et flag

Reklame

Andre flag

Reklame