Det Færøske flag – Merkið

af | jul 9, 2016 | Flag, kors, Rød, hvid, blå | 0 Kommentarer

Du kan herunder klikke dig videre, alt efter om du ønsker at købe eller downloade Det Færøske flag – Merkið. Det er gratis at downloade flag som .PNG filer via vores side, men de må ikke bruges i kommerciel sammenhæng.

Færøernes flag er ikke et af de yngste men heller ikke et af de ældste flag i verden, det høre dog til i den yngre gruppe, da det først blevet taget officielt i brug i 1940. I daglig tale kalder færingerne deres flag for Merkið som betyder “Mærket”. Der er stor respekt om flaget og det bliver fejret en gang om året med folkemøder over hele landet.

Historien om Færøernes flag – Hvidt flag med blåt og rødt kors

Behover for et flag der kunne skabe en national identitet, opstod vil et møde kaldet ‘Julemødet’. Julemødet fandt sted i 1888 og på mødet diskuterede man hvorledes man skulle beskytte den færøske kultur og det færøske sprog. Man havde i mange år brugt strandskaden og vædderen på bannere som national symbol, men det skulle der lavet om på.

Dog først i 1919 blev det færøske flag som vi kender det i dag lavet. Det var tre unge færøske studerende i København der besluttede sig for at tegne et udkast til et færøsk flag. De lod sig stærkt inspirere af det norske og det islandske flag, da de mente at det var Færøernes nærmeste brødrelande. Da baggrunden på de Islandske flag var blå og på det Norske var rød, var der kun tilbage at gøre baggrunden på færøske flag hvis, så det også skilte sig tilstrækkeligt ud. Samme år tog de flaget med tilbage til Færøerne hvor det blev hejst første gang.

Der gik imidlertid mange år før dette flot blev officielt accepteret af de danske myndigheder. Det blev afvist gang på gang, men efter som den Færøske befolkning gerne ville være mere selvstændige tog de flaget tilsig. Især var det fiskere der begyndte at sejle med de 3 studerenes flag på deres både. I 1930 blev det første gang brugt i en officiel anledning på Færøerne, men først i 1940 blev det anerkendt som nationalflag.

Flagets navn – Merkið

Flagets navn er Merkið og det betyder ‘Mærket’. Navnet opstod af sig selv, da folk begyndte at føle dette skulle være det Færøske nationalsymbol. Det er ikke et navn med meget betydning, men det er et navn med mange følelser indblandet hos den Færøske befolkning.

Flagets farvesymbolik

Først og fremmester farverne en anerkendelse til deres Norske og Islandske brødre, hvor flagene bær de samme 3 farver. Dernæst har farver fået hver deres betydning. Den hvis baggrundfarve symbolisere den klare færøske luft og himmel, samt skummet på bølgetoppende der slår mod kysten. Den røde blå farve kan sammenlignes med traditionel Færøsk påklædning, hvor nogle halstørklæder har netop disse farver. Det er ikke et flag med den dybe symbolik, som mange andre europæiske flag har, men som nævnt er der virkelig en stærk national følelse omkring dette flag.

Flagdage

Færøerne er også en del af kongeriget Danmark, derfor har de mange af de samme flagdage som vi fejre i Danmark, men udover dem har Færøerne 2 nationale flagdage som kun fejres på Færøerne og af færinge.

  • 25. april – Flagdag, officiel fejring af flaget
  • 29. juli – Færøernes nationaldag

Find et flag

Reklame

Andre flag

Reklame