Irlands flag

De fleste europæiske flag er det man kalder et tricolore flag. Det betyder det er en sammensætning af 3 forskellige farver i 3 enten vandrette eller lodrette striber. Det er også sådan det irske flag er sammensat. Det irske flag er en tricolore sammensat af farverne grøn, hvid og orange i tre lodrette striber som er lige brede. På irsk kaldes deres flag An Bhratach Náisiúnta.

Køb  flotte Irske flag til 150 kr klik her

Det irske flags historie

Irlands nuværende flag har man kendt til fra år 1848, der er dermed ikke et særligt gammelt flag. Der var dog et andet flag der blev brugt i Irland før det flag vi kender idag. Det flag går helt tilbage til 1642  og var et symbol på nationen Irland i mange år indtil man fik det flag som vi kender den dag i dag. I 1848 gav en gruppe franske kvinder et flag til den irske nationalist Thomas Francis Meagher, det flag skulle efter sigende minde meget om Irlands nuværende. Det var ved Easter Rising i 1916 at flaget blev offentlig kendt som Irlands flag. Easter Rising var den påskeuge i 1916 hvor Irland frigjorde sig fra det Britiske styre. Siden da har det grøn-hvide-orange flag være kendt som Irlands nationalflag.

Farvernes betydning

Som sagt er det irske flag sammensat af tre farver: grøn, hvid og orange. Hver farve tilskrives hver sin betydning, som farverne også har betydning i det franske og italienske flag. Den grønne farve, som er den første lodrette stribe fra venstre i flaget, repræsentere den katolske menighed. Irland er et meget religiøst land og hele 87% af befolkningen er medlem af den romerskkatolske kirke, derfor har man den grønne farve i flaget. Den orange farve repræsentere den protestantiske del af befolkning og den hvide farve repræsenterer freden mellem de to grupper.

[columns ]
[column size=”1/2″]

Flag brugt i Irland fra 1642-1848

 

[/column]
[column size=”1/2″]

Irlands flag

Irlands flag (den irske tricolour)

 

[/column]
[/columns]

I 1921 blev Irland delt i to, da Nordirland løsrev sig. Nordirland ville stadig være en del af Storbritannien, og valgte at gøre det ved at flage med Union Jack og bruge det flag til at repræsentere landet. Den dag i dag flager Nordirland stadig med Union Jack (det britiske flag) og har absolut ingen tilknytning til Irlands flag.